گاهداد

نگاه تطبیقی و فراملی به مفاهیم مشترک حقوق بین الملل و اساسی

نگاه تطبیقی و فراملی به مفاهیم مشترک حقوق بین الملل و اساسی

گاهداد

گاهداد به ترجمه و انتشار اخبار بین المللی حقوق اساسی شامل آرای دادگاه های قانون اساسی و عالی، معرفی کتب، مقالات، فراخوان و بورسیه های بین المللی می پردازد.

دنبال کنندگان ۱ نفر
این وبلاگ را دنبال کنید

وقایع، پرسش ها و پاسخ های متداول مصاحبه عقیدتی سیاسی بر مبنای سئوالات جمع آوری شده از منابع اینترنتی مصاحبه های عقیدتی سیاسی جهت تصدی منصب قضا

1-    تقلید ابتدایی از مرجع تقلید امکان داره؟

 تقلید ابتدائی مختص کسانی است که تازه به سن تکلیف رسیده اند و باید از مرجع تقلید اعلم و جامع الشرایط تقلید کنند در مقابل تقلیدی عدولی و یا رجوعی که برای کسانی است که مقلد بوده اند اما مرجع آن ها یا فوت کرده است و یا ویژگی های یک مرجع را از دست داده و به اصطلاح ملکه اجتهاد او از دست رفته است مانند مرجعی که مجنون شود. بنابراین مامور به تقلید ابتدائی هستند تقلید ابتدایی از میت جایز نیست ـ در جواب سئوال دوم باید گفت که شما می‌توانید با رجوع به یک مجتهد زنده اعلم و عمل به گفته‌ی او در مسأله‌ی بقاء بر تقلید از مرجعی که میت است و از او تقلید می‌کرده‌اید، بر تقلید خود باقی باشید. یکی از شرایط مرجع تقلید عدالت می‌باشد که انسان باید احراز عدالت کند، که در غیر این صورت نمی‌تواند تقلید کند. بله، اگر پس از احراز عدالت شک در بقاء عدالت داشته باشد، لازم نیست به شک اعتنا کند و  می‌تواند تقلید را ادامه دهد.

2-    مرجع تقلیدتون کی هست و چگونه انتخابش کردید؟

مجتهد و اعلم را از سه راه می‏توان شناخت:

اول: آنکه خود انسان یقین کند، مثل آنکه از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد. دوم: آنکه دو نفر عالم عادل که می‏توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند مجتهد بودن یا اعلم بودن کسی را تصدیق کنند، به شرط آنکه دو نفر عالم عادل دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند. سوم: آنکه عده‏ای از اهل علم که می‏توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند و از گفته آنان اطمینان پیدا می‏شود، مجتهد بودن و یا اعلم بودن کسی را تصدیق کنند. البته با وضعیت فعلی بحمد الله کار آسان است و شما می توانید یکی از 7 مرجعی که توسط جامعه مدرسین معرفی شده است را برای تقلید انتخاب نمایید. 

3-    مبطلات روزه را نام ببرید؟

ده چیز روزه را باطل مى‏کند: اولخوردن دومآشامیدن سومدروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و جانشینان پیغمبر علیهم السلام چهارمجماع (نزدیکی کردن با زنان) پنجم:استمنا یا دیگری غیر از جماع ، کاری کند که منی از او بیرون آید. ششم: باقى ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح، هفتم: رساندن غبار غلیظ به حلق هشتمفرو بردن تمام سر در آب نهماماله کردن (تنقیه:فروکردن چیزی از ناحیه مقعد) با چیزهاى روان دهمقى کردن (بالا آوردن و استفراغ ، از روی عمد) 

4-    آیا شنیدن صداى خود در هنگام قرائت حمد و سوره، ضرورى است؟

ج. در صورتى که مانعى از شنیدن صدا نباشد، بله لازم است.

5-    واجبات نماز، یازده چیز است :

اول : نیّت دوم : قیام سوم : تکبیرة الاحرام ، یعنى ((اللّه اکبر)) گفتن در اول نماز چهارم : رکوع پنجم : سجود ششم : قرائت هفتم : ذکر هشتم : تشهد نهم : سلام دهم : ترتیب یازدهم : موالات ، یعنى پى در پى بودن اجزاى نماز.

بعضى از واجبات نماز، رکن است و بعضى دیگر غیر رکن .

6-    ارکان نماز:

نیّت، قیام، تکبیرة الاحرام، رکوع، سجود (دو سجده ) 5 عدد

جهار مورد از کارهای نماز، در حال قیام انجام می شود که عبارتند از:

۱. قیام در هنگام تکبیرة الاحرام؛ ۲. قیام قبل از رکوع(قیام متصل به رکوع)؛ ۳. قیام هنگام خواندن حمد و سوره و تسبیحات اربعه؛ ۴. قیام بعد از رکوع. از این اقسام قسم اول و دوم رکن نمازند، یعنی اگر عمدا و یا سهوا کم یا زیاد شوند، نماز باطل است. اما قسم سوم و چهارم از واجبات نماز است، یعنی اگر چنانچه سهوا کم و زیاد شوند نماز را باطل نمی کنند. قرائت: از دیگر واجبات نماز قرائت می باشد، یعنی خواندن سوره حمد و یک سوره کامل بعد از آن، در رکعت‌های اول و دوم،  ذکر: گفتن اذکار مخصوص در حال رکوع، سجده و ... از واجبات نماز است.

7-    غیر ارکان نماز:

قرائت، ذکر، تشهد، سلام، ترتیب، موالات، 6 عدد

8-    فرق بین ارکان نماز و غیر ارکان

اگر انسان ارکان نماز را بجا نیاورد و یا اضافه کند، عمداً باشد یا اشتباهاً، نماز، باطل است، ولى غیر ارکان را اگر اشتباهاً کم یا زیاد کند، نماز باطل نیست. وقف کردن لازم نیست و گفتن تکبیر هم واجب نیست بلکه مستحب است. قیام متصل به رکوع که رکن است، یعنی از حالت ایستاده به رکوع رفتن؛ همین که عرفاً قبل از رکوع ایستاده باشد و بدن با طمأنینه و آرامش باشد کفایت مى‌کند؛ و اما قیام بعد از رکوع، واجب است ولى رکن نیست و ترک آن اگر سهوى باشد، ضررى به صحّت نماز نمى‌زند.

9-     نماز آیات چیست و علت شرعی وجوب آن کدام است؟

ج: نماز آیات دو رکعت است که هر رکعت آن پنج رکوع و دو سجده دارد و اسباب شرعى وجوب آن عبارت است از: کسوف خورشید و خسوف ماه، اگر چه مقدار کمى از آنها گرفته شود؛ زلزله و هر حادثه غیرعادى که باعث ترس بیشتر مردم شود مانند بادهاى سیاه یا سرخ و یا زرد که غیرعادى باشند؛ تاریکى شدید، فرو رفتن زمین و ریختن کوه، صیحه آسمانى و آتشى که گاهى در آسمان ظاهر مى‏شود. در غیر از کسوف و خسوف و زلزله، باید آن حادثه موجب ترس و وحشت بیشتر مردم شود، و حادثه‏اى که ترس آور نباشد و یا موجب ترس و وحشت افراد نادرى گردد، اعتبار ندارد.

10-                   نماز میت یا نماز مرده:

 نمازی است که در دین اسلام برای مرده می‌خوانند. این نماز یکی از کارهای دینی است و همانند دیگر ادیان یک نوع تشریفات برای مرده است. وقتی مسلمانی هر چند کودک، از دنیا می‌رود، پس از غسل دادن وکفن کردن، باید بر پیکر او نماز خواند. گرچه نام «نماز میت» بر آن گفته شده، ولی در واقع یک دعاست چراکه رکوع و سجود و تشهد و سلام ندارد(اهل سنت سلام می دهند) و وضو و غسل و تیمم داشتن شرط نیست و پاک بودن بدن نمازگزار هم لازم نمی‌باشد. اگر چه بهتر است شرایط نماز را داشته باشد.

باید میت مسلمان، با سه پارچه به نام‌هاى لنگ، پیراهن و سر تا سرى، کفن شود.1) اندازۀ لنگ باید از ناف تا زانو باشد . در این فاصله اطراف بدن به وسیلۀ آن پوشانده شود. البته بهتر است که از سینه تا روى پا برسد. 2)پیراهن اندازۀ آن باید بنا بر احتیاط به قدرى باشد که لااقل تا نصف ساق پا را بپوشاند. 3) طول سر تا سرى باید از طول قد میت بیش تر باشد. (یعنى به قدرى باشد که بستن دو سر آن ممکن باشد) . پهناى آن نیز باید به اندازه‌اى باشد که یک طرف آن روى طرف دیگر قرار گیرد. در مقدار واجب کفن کردن و تعداد پارچه ها، مرد و زن تفاوتی ندارند .

11-                   نماز لیلة الدّفن (نماز وحشت):

مستحب است در شب اوّل قبر، دو رکعت نماز وحشت براى میّت بخوانند، به این ترتیب که در رکعت اوّل بعد از حمد، یک مرتبه «آیة الکرسى» و در رکعت دوم بعد از حمد، ده مرتبه سوره «انّا انزلناه» و بعد از سلامِ نماز بگوید: «اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّـد وَ آلِ مُحَمَّـد، وَ ابْعَثْ ثَوابَهُما إلى قَبْرِ فُلان» خدایا درود فرست بر محمّد و آل محمّد و بفرست ثواب این نماز را به سوى قبر این مرده فلانى پسر فلانى. «نماز وحشت» را در هر موقع از شب اوّل قبر مى توان بجا آورد، ولى مناسبت تر است در اوّل شب، بعد از نماز عشا باشد و اگر دفن میّت به علّتى تأخیر بیفتد، باید نماز وحشت را تا شب اوّل دفن او تأخیر اندازد.

12-                   فرق توسل و توکل چیه؟

توکل به معنای انجام وظیفه با اعتماد به خداوند و اینکه تاثیر همه چیز در عالم وابسته به اراده اوست، می باشد. انسان را از غرق شدن در آن و دل بستن به غیر خدا و آلودگی به شرک باز می دارد. معصوم(ع) در پاسخ پرسش درباره توکل فرمود: «لا تخاف سواه» توکل این است که از غیر خدا نترسی. توسل یعنی هنگام دعا و حاجت خواستن از خداوند، به اموری که موجب رضایت و خشنودی خداوند است،  تمسک بجوییم تا خداوند حاجتمان را برآورده کند . خداوند خود توسل به اولیای الهی را خواسته است و در قرآن کریم در مواردی به مومنین چنین یاد داده است : میفرماید مومنین گنهکار اگر نزد پیامبر بیایند و از او بخواهند برایشان استغفار کند خداوند را توبه پذیر خواهند یافت  « و لو انهم اذ ظلموا انفسهم جائوک فاستغفروا الله و استففر لهم الرسول لوجدو الله توابا رحیما نساء/4 6» یا در مورد فرزندان حضرت یعقوب میفرماید نزد پدر آمدند و از او خواستند برایشان در درگاه الهی استغفار کند « یا ابانا استغفر لنا انا کنا خاطئین یوسف/97 » ( قرآن کتاب حکایت نیست اگر مطلبی رانقل میکند و آن را رد نمیکند نشان موافقت با آن است)  هم چنین فرموده « وابتغوا الیه الوسیلة مائده/35».

13-                   ایا از ولایت فقیه ظاهری حمایت می کنید یا در عمل هم حمایت می کنید چگونه؟

علت «باید»ی اطاعت از ولی‌فقیه، همان وجوب اطاعت از «فقه» و احکام الهی است که اطاعت از مرجعیت را به دنبال می‌آورد. «ولی‌فقیه» نیز یک «مرجع» است، با این تفاوت که حیطه‌ی عملکرد او از مسائل شخصی گذشته و مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، حکومتی و ... را نیز در بر می‌گیرد. چرا که فقه اسلام نیز منحصر به طهارت و غسل و کفن نمی‌باشد.

الف - همان‌طور که بر همه‌ی مسلمانان واجب است تا عبادت، تجارت، ازدواج ... و همه‌ی امورشان بر اساس احکام الهی باشد، واجب است که حکومت‌شان نیز یک حکومت اسلامی باشد، چرا که تا حکومت اسلامی نباشد، اجرای احکام الهی ممکن نیست. لذا همان‌طور که در سایر احکام انسان یا باید خودش مجتهد باشد و یا از یک مجتهد تقلید نموده و مطیع او باشد، در حکومت نیز همین‌طور است. منتهی با این تفاوت که مجتهدین و  مراجعی که در میان مردم شناخته شده هستند و مردم در آنها قابلیت اداره‌ی جامعه‌ی را می‌بینند، از میان خود یک نفر را که حایز شرایط کامل‌تری است انتخاب می کنند. و سپس همان فقه اسلامی [چه در تشیع و چه در تسنن]، اطاعت از او را برای همگان و حتی سایر مجتهدین واجب می‌نماید.

14-                   زیارت جامعه کبیره در وصف کیست؟

 بیانگر جایگاه امامت نزد شیعیان؛ به تعبیر مرحوم علامه مجلسی: زیارت جامعه کبیره از جهت سند صحیح ترین زیارت ها و از نظر موارد جامع ترین آنها و از جهت لفظ فصیح ترین آنها و از نظر معنا بلیغ ترین آنها و از جهت رتبه والاترین آنهاست. ین زیارت شامل بخشی از دلایل و برهان هایی است که مربوط به شناخت اصول دین و اسرار امامان پاک است و همچنین بخش زیادی از حقوق اولوالامر و اهل بیت(ع) را که خداوند به فرمانبرداری از ایشان فرمان داده است در بر دارد و نیز این زیارت به آیات قرآن و روایات نبوی و اسرار و علوم غیبی و مکاشفات حقیقی و فرمان پروردگار اشاره دارد.  شبر این داستانی را دلیل و قرینه بر صدور زیارت جامعه کبیره از سوی امام هادی(ع) می گیرد. علی بن محمد بن علی بن موسی (۲۱۲-۲۵۴ق) مشهور به امام هادی(ع) و امام علی النقی(ع)(هشت سالگی) فرزند امام جواد(ع) و دهمین امام شیعیان است. او از سال ۲۲۰ تا ۲۵۴ قمری به مدت ۳۴ سال امامت شیعیان را به عهده داشت. امام دهم و فرزندش امام حسن عسکری(ع) به عسکریین شهرت یافتند. اولین ویژگی این زیارت آن است که امام هادی، شیعیان را با آداب سخن گفتن با امام آشنا می‌کند که نخست با سلام و درود بر آن امام شروع می‌شود و پس از برشمردن برخی مناقب و اوصاف او، با جمله «و رحمت الله و برکاته» به پایان می‌رسد.

·       در این زیارت، به رابطه امامان با خداوند و به جایگاه خدا در نظر امامان شیعه پرداخته شده است.

·       عملکرد امامان در اجرای دین اسلام اشاره می‌شود.

·       بیان دیگر امام علی النقی این است که حق، همراه امامان است و هرگز از آنان جداشدنی نیست و هرکه از آنان دور شود گمراه خواهدشد.

·       امام علی النقی با اشاره به جایگاه امامان در اسلام و بین مسلمانان، تصریح می‌کند که آنان شاهراه و راه راست و گواهان در دین و آن امانتی هستند که حفظش بر مردم واجب است.

·       براساس مضمون این زیارت، شیعیان جهت دفاع از امامان ترغیب شده‌اند.

·       امام علی النقی دراین زیارت اشاره می‌کند به این که تمام اعمال به پیروی از امامان مقبول می‌افتد.

می توان درون مایه زیارت را به پنج قسمت اصلی تقسیم کرد:

·       سلام

·       شهادت

·       ابراز علائق

·       دلیل عرض ارادت

·       دعا و توسل

بخش اول شامل پنج سلام است و ۲۰ تا ۳۰ ویژگی نام برده می شود که حقیقت امامت است.

15- نماز عید:

نمازی است که مسلمانان در دو روز عید فطر و عید قربان می‌خوانند. این نماز در سال اول هجرت واجب شد و مسلمانان در زمان محمد ، به جماعت در این نماز شرکت می‌کردند. این نماز  پس از فوت پیامبر، برای مسلمانان سنت موکده دانسته می‌شود. خطبه پس از نماز عید و شنیدن آن سنت است. نماز عید فطر و قربان دو رکعت است. اقامه آن همانند نماز صبح است با این تفاوت که به جای سوره توحید در رکعت اول و دوم مستحب است به ترتیب سوره‌های اعلاء و سوره الشمس خوانده شود به علاوه رکعت اول ۵ و رکعت دوم ۴ قنوت دارد.

رکعت اول:در رکعت اوّل بعد از خواندن حمد و سوره باید پنج تکبیر گفت و بعد از هر تکبیر یک قنوت خواند و بعد از قنوت پنجم تکبیر دیگری بگوید و به رکوع رود، بعد دو سجده به جا آورد و برخیزد.

رکعت دوم:در رکعت دوّم بعد از خواندن حمد و سوره چهار تکبیر گفته می‌شود و بعد از هر تکبیر قنوت خوانده می‌شود و بعد از تکبیر پنجم به رکوع رفته و بعد از رکوع دو سجده به جا آورد و تشهّد و سلام گفته می‌شود.  نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و باید با جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه السلام غائب است، مستحب میباشد. و می‌شود آن را با جماعت یا فرادی خواند.  وقت نماز عید فطر و قربان از اوّل آفتاب روز عید تا ظهر است.

16-                   صفات خداوند(ایجابی)، صفات خداوند(سلبی)

مفاهیمی که ثبوت آن برای خداوند موجب نقص، محدود شدن و ضعف مرتبه وجود شود، صفات سلبی است مثل جسمیت، زمان و مکان و صورت.به تعبیر دیگر، صفات سلبی، صفاتی است که از نقص و نیاز ناشی می شود و خداوند از داشتن این صفات مبراست. مفاهیمی که باعث کمال در خداست، هر چند به غیر خدا هم می شود نسبت داد ولی به خداوند به شرط  محدود نبودن نسبت داده می شود، مفاهیم ثبوتی است. مثل حی، قادر، عالم و رازق یا به تعبیر دیگر صفاتی که جنبه کمال دارد و خداوند آن ها را داراست؛ صفات ثبوتی است.

ثنای خداوند به دو شکل انجام می گیرد. تسبیح و تحمید. تسبیح یعنی تنزیه. یعنی ذات خدا را از آن چه که مایه نقص و ضعف اوست، مبرا دانستن و برتر دانستن او از آن چه که در شأن مخلوقات است. مثل خوردن،آشامیدن،جسم بودن. پس کلمه سبحان یعنی من خدا را منزه می دانم از این که جسم باشد، دیده شود، نیازمند باشد، مرکب و دارای اجزاء باشد. یعنی هر چیزی که من می شناسم خداوند از آن برتر و بالاتر و منزه است که شبیه آن ها باشد. تحمید یعنی توصیف خداوند به صفات اثباتی. یعنی خدا را ستایش می کنم به این که او تواناست. عالم است، قادر است. همه نعمت ها از اوست. همه کمالات از اوست و به او برمی گردد.

17-                   ام البنبن:

فاطمه کلابیه معروف به ام‌البنین (زاده ۵ قمری، کوفه - درگذشته ۷۰ قمری)، همسر امام اول شیعیان

18-                   ام المومنین:

 «ام المومنین» باید بگوییم که این تعبیری نیست که آیت الله خامنه ای درباره عایشه اختراع و استعمال کرده باشد. بلکه خداوند متعال در قرآن کریم زنان پیامبر را به عنوان مادر مؤمنان معرفی نموده چنانکه فرموده:« النَّبِیُّ أَوْلى‏ بِالْمُؤْمِنینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ وَ أَزْواجُهُ أُمَّهاتُهُم» (1) «پیامبر نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است و همسران او مادران آنها [مؤمنان‏] محسوب مى‏شوند.

19-                   ام المصائب:

20-                   مبطلات نماز:

  دوازده چیز نماز را باطل مى کند و آنها را « مُبطِلات » مى گویند :

1)      از بین رفتن یکى از شروط در اثناء نماز.

2)      باطل شدن وضو یا غسل در اثناء نماز عمدا یا سهوا .

3)      گذاشتن دست ها روى هم عمدا با قصد اینکه جزء نماز است.

4)      گفتن « آمین » عمداً بعد از حمد.

5)      برگرداندن عمدى تمام بدن به پشت سر ( روى برگرداندن از قبله ) .

6)      حرف زدن عمدى.

7)      خندیدن عمدى ( قهقهه کردن).

8)      براى امور دنیا با صداى بلند عمدا گریه کردن .

9)      کار زیادى که صورت نماز را به هم بزند.

10)   خوردن و آشامیدن در بین نماز.

11)   شک در رکعت هاى نماز دو یا سه رکعتى.  

12)   کم و زیاد کردن رُکن نماز عمداً یا سهواً.

21-                   عقیله ی بنی هاشم:

باید گفت که عقیله زنی را گویند که در میان خویشانش کریمه و گرامی بوده و درخانه‌اش عزیز و ارجمند باشد.کرامت و بزرگواری زینب ـ سلام الله علیها ـ برای تمامی انسانها ثابت شده است

22-                   عید قربان: عید اضحی و بازگشت.

عید سعید قربان [ ١٠ ذوالحجه ] عید الأضحی روز دهم ماه قمری ذی الحجه، مصادف با عید قربان از گرامیترین عیدهای مسلمانان است که به یاد ابراهیم و فرزندش اسماعیل، توسط بسیاری از مسلمانان جشن گرفته می‌شود. حاجیان در این روز پس از به پایان رساندن مناسک حج، حیوانی را ذبح می‌کنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده بود - مانند نگاه کردن در آینه، گرفتن ناخن و شانه زدن مو -، حلال می‌گردد و با توجه به اینکه حج، یکی از عبادتهای بسیار مهم در اسلام است، توانایی به انجام رساندن آن نیز برای هر مسلمانی بسیار شادی آور است، در نتیجه، روزی که پس از انجام وظایف سنگین حج، به عنوان جایزه الهی و اتمام احرام پیش می‌آید را عید می‌دانند.

23-                   لیله القدر

24-                   لیله المبیت:

شبی است که سران قریش تصمیم گرفتند در آن شب محمد را به قتل برسانند، ولی علی به جای محمد در بستر وی خوابید و نقشهقریش به سرانجام نرسید.

25-                   لیله الرغائب، نخستین جمعه ماه رجب

26-                   اذان:

اکثر مراجع معظم تقلید در احکام اذان و اقامه می فرمایند: برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای یومیّه (نمازهای واجبی که در هر روز خوانده می شود) اذان و اقامه بگویند. امّا برای بقیه نمازهای واجب؛ مانند نماز آیات، مستحب است سه مرتبه "الصّلاة" بگویند. پس اذان و اقامه اگر چه جزء مستحبات سفارش شده است، ولی جزء واجبات نیست. از طرفی، فقط مخصوص نمازهای واجب یومیّه است نه نمازهای مستحبّی و دیگر نمازهای واجب. اذان هیجده جمله است : « اللّه اَکْبَر » چهار مرتبه ؛ « اَشْهَدُ اَنْ لااِلهَ اِلاَّ اللّه » ، « اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدا رَسُولُ اللّه » ، « حَىَّ عَلَى الصَّلاة » ، « حَىَّ عَلَى الفَلاح » ، « حَىَّ عَلى خَیرِ الْعَمَل » ، « اللّه اَکْبَر » ، « لااِلهَ اِلاَّ اللّه » هریک دو مرتبه .

27-                   أقامه:

 هفده جمله است یعنى دو مرتبه « اللّه اکبر » از اول اذان و یک مرتبه « لااِلهَ الاَّ اللّه » از آخر آن کم مى شود ، و بعد از گفتن « حَىَّ عَلى خَیرِ الْعَمَل » باید دو مرتبه « قَدْقامَتِ الصَّلاة » اضافه نمود .

بعد از اذان، بهتر است اقامه را هم بخوانیم و سپس نماز را شروع کنیم، بدین ترتیب: ۱- الله اکبر ۲ مرتبه۲- اشهد ان لا اله الا الله ۲ مرتبه۳- اشهد ان محمدا رسول الله ۲ مرتبه۴- اشهد ان علیا ولی الله ۲ مرتبه۵- حی علی الصلاه ۲ مرتبه۶- حی علی الفلاح ۲ مرتبه۷- حی علی خیر العمل ۲ مرتبه ۸- قد قامت الصلاه ۲ مرتبه۹- الله اکبر ۲ مرتبه ۱۰- لا اله الا الله ۱ مرتبه

در پنج نماز، اذان ساقط مى شود :اول : نماز عصر روز جمعه در صورتى که با نماز جمعه با هم خوانده شود .دوم : نماز عصر روز عرفه که روز نهم ذى حجه است در صورتى که با نماز ظهر جمع شود.  سوم : نماز عشاء شب عید قربان، براى کسى که در مشعر الحرام باشد در صورتى که با نماز مغرب جمع شود و بنا بر احتیاط در این سه صورت که گفته شد باید اصلاً اذان نگویند نه این که مستحب نباشد و گفتن آن بى اشکال باشد؛ ولى در جایى که نماز عصر را با نماز ظهر با هم مى خوانند خوب است براى نماز عصر اذان گفته نشود. چهارم : نماز عصر و عشاء زن مستحاضه. پنجم : نماز عصر و عشاء کسى که نمى تواند از بیرون آمدن بول و غائط خوددارى کند. و در این پنج نماز در صورتى اذان ساقط مى شود که با نماز قبلى فاصله نداشته باشد، یا فاصله کمى بین آنها باشد و اگر فاصله پیدا کرد یا نافله بین آنها خوانده شد، بنا بر اظهر اذان گفتن به استحباب خود باقى است . اگر براى نماز جماعتى اذان و اقامه گفته باشند؛ کسى که با آن جماعت نماز مى خواند، مى تواند براى نماز خود اذان و اقامه نگوید .

28-                   حدیث منزلت:

أنت منّی بمنزلة هارون من موسی إلّا إنّه لا نبیّ بعدی.)ترجمهتو برای من در مقام و منزلت هارون از موسی هستی جز این‌که بعد از من پیغمبری نخواهد بود.)

29-                    حدیث واقعه

وَ اَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَةِ فَارْجِعُوا فِیهَا اِلَى رُوَاةِ حَدِیثِنَا فَاِنَّهُمْ حُجَّتِى عَلَیکُمْ وَ اَنَا حُجَّةُ اللَّهِ عَلَیهِمْ و امّا رخدادهایى که پیش مى‌آید پس به راویان حدیث ما مراجعه کنید زیرا آنان حجت من بر شمایند و من حجت خدا بر آنان هستم.

30-                   حدیث سلسله الذهب:

لَمّا وافی أبُو الحَسَنِ الرِّضا(ع) بِنَیسابورَ و أرادَ أن یخرُجَ مِنها إلَی المَأمونِ اجتَمَعَ إلَیهِ أصحابُ الحَدیثِ، فَقالوا لَهُ: یابنَ رَسولِ اللّهِ، تَرحَلُ عَنّا و لا تُحَدِّثُنابِحَدیثٍ فَنَستَفیدَهُ مِنک؟! و کانَ قَد قَعَدَ فِی العُمارِیةِ، فَأَطلَعَ رَأسَهُ و قالَ: سَمِعتُ أبی موسَی بنَ جَعفَرٍ یقولُ: سَمِعتُ أبی جَعفَرَ ابنَ مُحَمَّدٍ یقولُ: سَمِعتُ أبی مُحَمَّدَ بنَ عَلِی یقولُ: سَمِعتُ أبی عَلِی بنَ الحُسَینِ یقولُ: سَمِعتُ أبِی الحُسَینَ بنَ عَلِی بنِ أبی طالِبٍ یقولُ: سَمِعتُ أبی أمیرَ المُؤمِنینَ عَلِی بنَ أبی طالِبٍ یقولُ: سَمِعتُ رَسولَ اللّهِ(ص) یقولُ: سَمِعتُ جَبرَئیلَ یقولُ: سَمِعتُ اللّهَ جَلَّ جَلالُهُ یقولُ: لا إلهَ إلَّا اللّهُ حِصنی، فَمَن دَخَلَ حِصنی أمِنَ مِن عَذابی. قالَ: فَلَمّا مَرَّتِ الرّاحِلَةُ نادانا: بِشُروطِها، و أنَا مِن شُروطِها؛

هنگامی که ابوالحسن الرضا(ع) به نیشابور رسید و خواست که آن جا را به قصد رفتن نزد مأمون ترک گوید، راویان حدیث، گردش را گرفتند و عرض کردند: ای پسر پیامبر خدا، از پیش ما می روی و برایمان حدیثی که از محضرتان فیضی بریم، نمی گویی؟! حضرت که در کجاوه نشسته بود سرش را بیرون آورد و فرمود: از پدرم، موسی بن جعفر شنیدم که می فرماید: از پدرم، جعفر بن محمّد شنیدم که می فرماید: از پدرم، محمّد بن علی شنیدم که می فرماید: از پدرم، علی بن الحسین شنیدم که می فرماید: از پدرم، حسین بن علی بن ابی طالب شنیدم که می فرماید: از پدرم، امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب شنیدم که می فرماید: از رسول خدا(ص) شنیدم که می فرماید: از جبرئیل شنیدم که می فرماید: از خداوند جلّ جلاله شنیدم که می فرماید: (کلمه) لا اله الا اللّه حصار من است و هرکس وارد حصار من شود از عذابم در امان است. اسحاق می گوید: چون شتر به راه افتاد حضرت با صدای بلند به ما فرمود: اما این شرطهایی دارد و من از شرطهای آن هستم.

31-                   نمازهای واجب

نمازهای واجب شش است: اوّل: نمازهای روزانه. دوّم: نماز آیات. سوّم: نماز میت. چهارم: نماز طواف واجب خانه کعبه. پنجم: نماز قضای پدر که بر پسر بزرگ‌تر ـ بنا بر احتیاط واجب ـ است. ششم: نمازی که به واسطه اجاره و نذر و قسَم و عهد واجب می‌شود، و نماز جمعه از نمازهای روزانه است.

32-                    خواندن حمد -تشهد و سلام

33-                   پنج عمل بر جنب حرام است:

اول ـ رساندن جایی از بدن بخط قرآن، یا به اسم خدا و سائر اسما و صفات خاصه خدا، و بنابر احتیاط رساندن جایی از بدن به نام پیغمبران و ائمه:، و حضرت زهرا علیها السلام، بطوری که در وضو گفته شد.

دوم ـ رفتن در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه وآله اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود.

سوم ـ توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب نرفتن در حرم ائمه:است اگر چه از یک در وارد و از در دیگر خارج شود.

چهارم ـ گذاشتن چیزی در مسجد بلکه بنابر احتیاط لازم از خارج هم چیزی در مسجد نگذارد.

پنجم ـ خواندن آیهای که سجده واجب دارد و آن در چهار سوره است:

1) سوره سی و دوم قرآن « الم تنزیل».

2) سوره چهل و یکم « حم سجده».

3)سوره پنجاه و سوم « والنجم».

4)سوره نود و ششم « اقرأ » و اگر یک حرف از این چهار آیه را هم بخواند حرام است و احتیاط مستحب آن است که آیات دیگر سوره سجدهدار را نیز نخواند.

34-                   چرا به تسبیحات اربعه میگن اربعه

«سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر »، را تسبیحات اربعه نامیده اند، با آن که تنها یکی از آن چهار تا سبحان الله است و بقیه تسبیح نیست، بلکه تحمید و تهلیل و تکبیر است ، این است که :

تسبیح به معنای منزّه دانستن خدا از عیب و نقص است ؛ از این حیث ، تحمید هم تسبیح است ؛ زیرا تحمید منزه دانستن خدا از هر ناپسندی است زیرا گفته شده : « التحمید هو الثناء على علوه و ارتفاعه ذاتا و صفاتا و أفعالا عن کل نقیصة و علة »؛ یعنی تحمید همان ثنایی است که بر بزرگی و رفعت شأن خدا از نظر ذات و صفات و افعال ، صورت می گیرد .

 تهلیل نیز تسبیح است ؛ زیرا تنزیه خدا از هر گونه شریک و همتاست .

تکبیر نیز تسبیح است ؛چرا که  تنزیه خدا از هر گونه محدودیت و توصیف ناقص است .

بنابراین سه ذکر تحمید و تهلیل و تکبیرهم خود، نوعی تسبیح  ، بلکه سرور همه تسبیحات هستند.

در آموزه‌های دینی، به «لا اله الا الله» گفتن «تهلیل» می‌گویند.

35-                   نماز جمعه چطوری خوانده میشه

نماز جمعه، نمازی است که مسلمانان هر جمعه، اول ظهر و به جای نماز ظهر برگزار می‌کنند. این نماز باید حتماً به صورت جماعت خوانده شود و به تنهایی  نمی‌توان آن را خواند. نماز جمعه در نزد بسیاری از شیعیان واجب تخییری است و حضور در آن در زمان غیبت امام واجب نیست و معنای آن این است که مکلَف در ادای فریضه واجب ظهر جمعه بین خواندن نماز جمعه یا نماز ظهر مخیر است.

نماز جمعه دو رکعت است و دو قنوت مستحبی دارد، یکی در رکعت اول، قبل از رکوع و دیگری در رکعت دوم، پس از رکوع. خواندن دو خطبه، توسط امام جمعه، قبل از نماز، واجب است. ترتیب اعمال در نماز جمعه بدین شرح استتکبیرةالاحرام، حمد و سوره، قنوت، رکوع، دو سجده، حمد و سوره، رکوع، قنوت، دو سجده، تشهدو سلام.

36-                   واجب کفایی و عینی چیه

واجب عینی، واجبی است که همه مکلفین باید انجام دهند، مانند نمازهای یومیه. واجب کفایی آن است که با عمل عده ای از عهده دیگران ساقط است، مانند تطهیر مسجد، تدفین میت و... .

37-                   حدیث شریف کساء

اصحاب کسا عبارت اند از محمد پیامبر مسلمانان، علی، فاطمه، حسن و حسین که آیهٔ "انما یرید اﷲ لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرأ ":[۱]"همانا خداوند می‌خواهد تا ناپاکی و گناه را از شما اهل بیت دور کند و شما را کاملاً پاک و طاهر گرداند." دربارهٔ آنان است.[۲] ابوسعید خدری از پیامبر مسلمانان روایت کرد که این آیه درباره پنج تن است: خودم، علی، فاطمه، حسن و حسین است

38-                   اگه سه بار یه عضو وضو رو بشوری حکمش چیه

 شستن صورت و دست ها در مرتبه ى اوّل واجب، مرتبه ى دوّم مستحبّ و مرتبه ى سوّم حرام است، آیا مراد از مرتبه، ریختن آب است؟ یا منظور دست کشیدن است؟ ج. میزان ریختن آب یا دست کشیدن نیست، بلکه شستن تمام عضو است که گاهى با چند بار ریختن آب، یک بار شستن حاصل مى شود.

39-                   موارد وجوب سجده سهو:

به طور کلی، سجده سهو برای زیادی و نقصان (کاستی)  غیر عمدى در نماز، واجب است؛

موارد وجوب سجده سهو به شرح زیر است:

1. آن که در بین نماز، سهواً حرف بزند؛

2. آن که یک سجده را فراموش کند؛

3. آن که در نماز چهار رکعتى بعد از سجده دوّم شک کند که چهار رکعت خوانده یا پنج رکعت؛

4. در جایى که نباید نماز را سلام دهد مثلًا در رکعت اول سهواً سلام بدهد؛

5. آن که تشهد را فراموش کند.

40-                   چگونگی انجام سجده سهو:

دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فوراً نیّت سجده سهو کند و پیشانى را به چیزى که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید: «بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ» یا «بِسْمِ اللَّه وَ بِاللَّهِ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ» ولى بهتر است بگوید: «بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ السَّلامُ عَلَیکَ ایُّهَا النَّبِىُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ» بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکى از ذکرهایى را که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهد سلام دهد.

41-                   نماز احتیاط:

کسی که نماز احتیاط بر او واجب است، بعد از سلام نماز باید فورا نیت نماز احتیاط کند و تکبیر بگوید و حمد را بخواند و به رکوع رود و دو سجده نماید. پس اگر یک رکعت نماز احتیاط بر او واجب است، بعد از دو سجده تشهد بخواند و سلام دهد، و اگر دو رکعت نماز احتیاط بر او واجب است، بعد از دو سجده یک رکعت دیگر مثل رکعت اول بجا آورد و بعد از تشهد سلام دهد.

نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید نیت آن را به زبان نیاورد، و احتیاط واجب آن است که سوره حمد و "بسم الله " آن را هم آهسته بگوید.

1-    دعای ندبه:

خواندن این دعا در چهار عید مستحب است: جمعه، عید قربان، عید غدیر، عید فطر و این دعا به منزله زیارت حضرت مهدی(عج) است ولی در آن اشاراتی به بعضی از عقائد دینی شیعه و وظایف مذهبی (مانند شرط امامت و نبوت و امثال ذلک) شده است.

42-                   القاب و کنیه‏های حضرت علی(ع):

ابوالحسن، ابوالحسین، ابوالحسنین، ابوتراب، مرتضی، امیرالمؤمنین، الانزع البطین، سید الاوصیا، باب مدینه العلم، حید، وصی رسول اللَّه، اخو رسول اللَّه، سیف اللَّه، اسداللَّه، یعسوب الدین، یعسوب المؤمنین و قائد الغر المحجلین.

43-                   القاب و کنیه‏های حضرت امام حسن مجتبی(ع):

ابومحمد، مجتبی، سبط، سید، امین، حجت، بر، نقی، زکی و زاهد.

44-                   القاب و کنیه‏های حضرت امام حسین(ع):

عبداللَّه، سید الشهداء، ابوالائمه، ابوالمساکین و شهید.

45-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام سجاد(ع):

سجاد، زین العابدین، سید الساجدین، ابوالحسن، زکی، امین، ذوالثفنات، ابومحمد.

46-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام باقر(ع) :

باقر وابوجعفر.

47-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام صادق(ع):

صادق، صابر، فاضل، طاهر، ابوعبداللَّه.

48-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام کاظم(ع):

ابالحسن، ابوابراهیم، کاظم، صابر، صالح و امین.

49-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام رضا(ع):

ابوالحسن، رضا، صابر، فاضل، رضی، قرة اعین المؤمنین، غیظ الملحدین، ثامن الائمه و غریب الغرباء.

50-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام محمد تقی(ع):

ابوجعفر، تقی، جواد، مختار، منتخب، مرتضی، قانع، عالم.

51-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام علی النقی(ع):

ابوالحسن، نقی، هادی، نجیب، مرتضی، عالم، فقیه، ناصح، امین، مؤتمن، طیب، متوکل، عسکری و ابن الرضا.

52-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام حسن عسکری(ع):

ابومحمد، عسکری، زکی، ابن الرضا.

53-                   لقب‏ها و کنیه‏های امام زمان(ع):

بقیه اللَّه، حجت، خلف یا خلف صالح،، شرید، غریم، قائم، مهدی، منتظر، ماء معین، صاحب الزمان و ابوالقاسم و...

54-                   تقسیم بندی ارکان:

 ارکان را به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم می‌کنند. اصول بر مبنای اصول عقیدتی‌ست و فروع بر مبنای اعمال واجب. اعتقاد به اصول شرط پذیرش دین و مذهب‌اند اما انجام فروع شرط لازم برای مسلمان‌بودن نیست. اصول دین شیعه به‌ ترتیب از قرار زیرند: 1- توحید : به معنای یگانگی خداوند متعال است. 2- عدل : به معنای آن است که افعال خداوند متعال از سر دادگری و شایستگی است و به هیچ کس ستم نمی‌کند و هر چیزی را در جای خویش نگه می‌دارد و با هر موجودی، چنانکه شایسته‌است رفتار می‌کند. 3- نبوت : به معنای پیامبری محمد بن عبدالله و دیگر پیامبران الهی است. 4- امامت : بدین معنا که پس از پیامبر اسلام دوازده امام معصوم منصب خلافت و امامت را بر عهده دارند و آنان منصوب خداوند متعال‌اند. 5- معاد : به معنای آن است که روزی همه مکلفان برای بازخواست و حساب در پیشگاه الهی گرد هم می‌آیند و هر کس به پاداش و کیفر خویش می‌رسد

55-                   فروع دین

فروع دین مجموعه‌ای از وظایف و تکالیف عملی است که پیامبر اسلام (صلی الله و علیه و آله) برای سعادت دنیوی و اخروی انسان‌ها از وحی برگرفته و ابلاغ کرده است. برخی از فروع دین، رابطه انسان با خدا را در قالب قوانین و احکام بیان می‌کنند و وظایفی را برای او پیش می‌کشند؛ وظایفی همچون نماز، روزه و حج. برخی دیگر به وظایفی که انسان‌ها در برابر یکدیگر دارند نظر دارند و روابط انسانی را تنظیم می‌کنند؛ مانند جهاد، خمس و بیع. (قیامت) فروع دین نیز به مجموعه ده عمل اسلامی که انجامشان واجب‌ است اطلاق می‌شود که از قرار زیرند: 1- نماز 2- روزه 3- خمس 4- زکات 5- حج 6- جهاد 7- امر به معروف (دستور به خوبیها و نیکیها) 8- نهی از منکر (بازداشتن از بدیها و زشتیها) 9- تولی (دوستى با دوستان خدا) 10- تبری (دشمنى با دشمنان خدا) احکام عملی شریعت را فروع دین می‌گویند.فروع دین اسلام بسیار است و تعدادی از فروع دین به شرح زیراستنماز، روزه، خمس، زکات، حج، جهاد، امر به معروف، نهی از منکر، تولی،وتبری.احکام و دستورات دیگرى مانند خرید و فروش، ازدواج، قصاص، دیات، قضاوت و... از فروع دین است. روش استنباط احکام فروع دین دانش فقه و اصول، از دانش‌های اسلامی هستند که در قلمرو فروع دین، به پرسش‌های انسان پاسخ می‌دهند و وظایف او را مشخص می‌سازندفقهای شیعه از رهگذر این دانش‌ها، فروع دین را از متون دینی استخراج و استنباط می‌کنند و احکام عملی شریعت را به دست می‌دهند. منابع استنباط احکام منابعی که فقها از آنها بهره می‌جویند عبارت‌اند از: کتاب (قرآن)، سنّت (حدیثاجماع و عقل)

56-                   اقسام تعالیم دین

تعالیم آیین اسلام، دارای دو بخش اعتقادی و عملی‌اند. بخش اعتقادی، از اصول دین و مذهب سخن می‌گوید و بخش عملی، از فروع دین. بخش دوم را از آن رو «فروع» خوانند که در برابر «اصول» جای دارد نه از آن رو که اهمّیّت ندارد. از این رو، پایبندی به فروع دین نیز- همچون اصول دینواجب است.

57-                   تفاوت اصول و فروع دین

میان اصول و فروع دین تفاوت‌هایی وجود دارد که عبارت‌اند از:

الف. اصول دین از اعتقادات و ایمانیّات سخن می‌گویند؛ ولی فروع دین نظر به عمل انسان دارند.

ب. اصول دین نیازمند یقین‌اند و از این رو، تقلید را برنمی‌تابند؛ امّا فروع دین نیازمند تبلیغ و بیان‌اند و حکم عقل در آنها کافی نیست و از این رو تقلید پذیرند.

 ج. اصول دین از مقوله إخبار و وصف کردن ‌هستند؛ امّا فروع دین، انشائی و دستوری‌اند و امر و نهی.

د. در اصول دین اختلافی نیست؛ امّا گاه در فروع دین اختلافاتی رخ می‌نماید. این بدان سبب است که عمل به ظن در اصول دین روا نیست؛ ولی ظنّ معتبر گاه در فروع دین منشأ عمل می‌شود

هنسخ به فروع دین راه دارد؛ امّا در اصول دین به هیچ روی وجود ندارد.

وعلمای شیعه اصول دین را پنج اصل دانسته‌اند؛ امّا فروع را هشت یا ده فرع  حتی گاه هر آنچه را در برابر اصول جای دارد و جزو احکام عملی است، از فروع دین شمرده‌اند.

 

دریافت
حجم: 51.1 کیلوبایت

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی